Vabilo k vpisu v slovenski koreografski imenik  v okviru projekta Učna ura, ki je nastala na pobudbo Nine Meško, Maje Delak, Petre Pikalo in Andreje Kopač pripravljamo slovenski koreografski imenik, zasnovan kot proces postopnega beleženja koreografskih praks in postopkov, ki so jih slovenski in v Sloveniji delujoči ustvarjalci in ustvarjalke razvijali in nadgrajevali v svojem koreografskem opusu. Imenik je zasnovan kot zbir podatkov in vsebin; vsak koreograf je predstavljen s kratkim življenjepisom, seznamom del ter videoposnetki izbranih predstav. Imenik poleg beleženja ponuja tudi kronološki pregled dela koreografov in koreografinj in njihovih predstav.
Za vzpostavitev tega pripomočka potrebujemo podatke o ustvarjalnem delu koreografinj in koreografov. Želimo si, da bi koreografski imenik postal orodje za vpogled v delo ustvarjalcev na področju sodobnega plesa pri nas in vas v ta namen vabimo k sodelovanju sodelovanje. Za začetek smo se odločili urediti članke za vse koreografinje in koreografe, ki so v svojem avtorskem opusu ustvarili več kot pet daljših, samostojnih avtorskih koreografij. V naslednjem koraku bomo dodali tudi tiste, ki so jih ustvarili manj. V članek posamezne/ga avtorice/ja smo uvrstili sledeče podatke: – kratek življenjepis, – portretna fotografija (fotografija z navedbo avtorice/avtorja fotografije), – seznam avtorskih koreografij po letih ustvarjanja, – seznam sodelovanj (sodelovanja kot plesalec/plesalka, sodelovanja na drugih umetniških področjih, pedagoške izkušenje, bibliografija avtorskih člankov, druga sodelovanja in izkušnje, nagrade in priznanja …) – na koncu članka sledijo podrobnejše informacije o dveh predstavah. Izbor, kateri predstavi bi bili podrobneje opisani, prepuščamo avtorici/avtorju. Predlagamo naslednje podatke: naslov in kratek opis predstave, sodelavce, fotogalerijo (3-5 fotografij z imeni avtoric/avtorjev fotografij), kratek video trailer predstave in dva krajša izseka recenzij predstav (po izboru avtorice/avtorja z navedbo vira) – povezavo na osebno spletno stran koreografinje/koreografa, če jo ima. Upamo, da se tudi vam zdi cilj projekta pomemben in vas vabimo k sodelovanju. Prosimo vas, drage koreografinje in koreografi, da nam posredujete zgoraj navedene podatke o vašem delu. Pošljete nam lahko tudi podroben življenjepis, ki je zapisan drugače kot že objavljeni članki in bomo podatke preuredili v ustrezno obliko. V pomoč na bodo tudi spletne povezave, za katere menite, da so relevantne za vaš opus. Veselilo nas bo prejeti komentarje in predloge za izboljšave vsebin že objavljenih člankov.

Podatke za Slovenski koreografski imenik in vprašanja glede imenika lahko pošljete Sabini Potočki na e-mail naslov: info@koreografski.info

V upanju na sodelovanje, vas lepo pozdravljamo!